Rast finansijskih rezultata Alfa plama

Bez autora
Aug 20 2012

Proizvođač peći i štednjaka Alfa plam iz Vranja objavio je rezulate poslovanja za prvih šest meseci tokom koji je zabeležen pad proizvodnje, ali rast svih važnijih finansijskih pokazatelja. Alfa plam je u periodu januar-jun ostvario poslovni prihod od 1,9 milijardi dinara, što je rast od 3,3 posto u odnosu na isti period prošle godine. Prihod od prodaje je iznosio 1,6 milijardi dinara, a od toga se skoro 48 posto realizacije odnosilo na izvozne poslove. Uprkos rastu poslovnih prihoda, proizvodnja Alfe u prvih šest meseci iznosila je 2,1 milijardu dinara, što je 6,6 posto slabije u odnosu na isti period protekle godine i 2,2 posto manje u odnosu na plan. Ukupno je proizvedeno 78.531 jedinica grejnih tela, što je za 3,5 posto manje u odnosu na isti period 2011. i 1,1 posto slabije u odnosu na plan.

Rast finansijskih rezultata Alfa plamaProizvođač peći i štednjaka Alfa plam iz Vranja objavio je rezulate poslovanja za prvih šest meseci tokom koji je zabeležen pad proizvodnje, ali rast svih važnijih finansijskih pokazatelja.

Alfa plam je u periodu januar-jun ostvario poslovni prihod od 1,9 milijardi dinara, što je rast od 3,3 posto u odnosu na isti period prošle godine. Prihod od prodaje je iznosio 1,6 milijardi dinara, a od toga se skoro 48 posto realizacije odnosilo na izvozne poslove.

Uprkos rastu poslovnih prihoda, proizvodnja Alfe u prvih šest meseci iznosila je 2,1 milijardu dinara, što je 6,6 posto slabije u odnosu na isti period protekle godine i 2,2 posto manje u odnosu na plan. Ukupno je proizvedeno 78.531 jedinica grejnih tela, što je za 3,5 posto manje u odnosu na isti period 2011. i 1,1 posto slabije u odnosu na plan.

Uprkos padu proizvodnje, poslovni dobitak Alfe bio je veći skoro za trećinu i iznosio je 226,2 miliona dinara, dok je neto dobit skočila čak 73 posto na 264,1 milion dinara, delimično zahvaljujući i povećanim finansijskim prihodima.

Alfa plam je zadržao epitet jedne od najmanje zaduženih kompanija na Belex-u. Dugoročnih obaveza nije bilo ni na kraju juna, dok su kratkoročne obaveze povećane sa 601,6 miliona na 784 miliona dinara.

Akcijama Alfa plama na Beogradskoj berzi prilično se slabo trguje u poslednje vreme, a po današnjoj ceni od 5.800 dinara po akciji tržišna kapitalizacija kompanije iznosi nešto više od jedne milijarde dinara (8,6 miliona evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik